Kaç kişi olmuş?

18 Haziran 2013 Salı

Alfred Hitchcock ve iki Filmi Hakkında

  • Hitchcock, korku sinemasında önemli olan o 'tedirgin bekleyiştir' der.
  • "Tedirgin bekleyiş"i en iyi kullanan yönetmenlerin başındadır bence de.
  • Soğuk sarışınları filmlerinde oynatmayı çok sever imiş ve bir rivayete göre Grace Kelly  Monaco'ya gelin gidip sinemayı bırakınca Hitchcock onu affetmez.
  • Görsel anlatım onun için çok önelidir.
  • Her filminde kadrajdan bir kaç saniye de olsa geçmesi ile ünlü bir yönetmendir Hitchcock'un ufak bir şaka olarak başlattığı bu gelenek sonradan bir soruna dönüşmüştür. Çünkü bir süre sonra filmi izlemeye başlayan seyirciler Hitchcock'un nerede görüneceğini yakalama hevesiyle filmi adamakıllı izleyemez hale gelmişlerdir.Çözüm olarak bir süre sonra filmlerinin hep başlarında bir yerlerde, seyircinin kaçırmayacağı bir şekilde gözükmeye özen göstermiştir
  • Kameramanıyla "Bütün gece boyunca bu kameraya zincirli kalamazsın" diye iddiaya girdiği, adamı zincirlemeden önce de gizlice kahvesine müshil ilacı karıştırdığı, kendi öz kızını bir dönme dolaba bindirip dönme dolap en tepedeyken durdurtup saatlerce orada bıraktığı gibi farklı bir mizah anlayışı olduğu iddia edilmektedir.
  • 5 kez Oscar'a aday gösterilmiş fakat ödülü hiçbir zaman alamamıştır.Buna karşılık yaşam boyu başarı ödülüne layık görülmüş         (ALINTI ekşi sözlük)

VERTİGO-Ölüm Korkusu (film, 1958)


(Film bilgilerinin tamamı VİKİPEDİ'den alınmıştır)

 Film çıktığı dönemde pek olumlu yorumlar alamasada daha sonradan özelliklede film eleştirmenlerince sinema tarihinin en önemli filmleri arasına girmiştir. AFI En İyi 100 Film Listesi'nde 1988 yılında 62.sırada iken 2007 yılındaki listede 52.sıraya yükselmiştir.Filmde kullanılan, geri giden kameranın zoom yapması tekniği, sinema tarihine Vertigo Hareketi olarak geçmiş ve günümüzde oldukça moda olmuştur.Alfred Hitchcock başrol için Kim Novak'ı seçmesinin nedenini şöyle açıkladı:"Masum ve klas suratının altında yatan fahişe ruh ifadesine sahip olması." Filmdeki plaj sahnesi 2002 yılında filmlerdeki "gelmiş geçmiş en şık sahne" unvanı almıştır.Ayrıca Kim Novak'ın Vertigo'daki performansı çoğu eleştirmene göre beyaz perdedeki en iyi performans olarak gösteriliyor.


Sapık (film, 1960)

(Film bilgilerinin tamamı VİKİPEDİ'den ve Büt Dergisinden alınmıştır)

Alfred Hitchcock filmi uyarladığı romanın telif haklarını yazar Robert Bloch'tan gizlice ve adını vermeden sadece 9.000 dolara satın almıştı. Arkasından da mümkün olduğu kadar fazla sayıda kitap kopyasını piyasadan satın alarak sürprizli sonunun öğrenilmemesini sağlamıştı."Sapık" Hitchcock'un siyah beyaz çektiği son konulu sinema filmidir.Hitchcock filmi siyah beyaz çekmesinin nedenlerinden birinin, renkli çekildiği takdirde bir gerilim filminden çok kanlı bir korku filmi görünümünde olacağı endişesini taşıması olduğunu belirtmişti. Asıl neden ise filmi mümkün olduğunca ucuza mal etmek istemesiydi. Ona göre siyah beyaz çekilmiş ucuz B-film'ler gişede çok iş yapıyorsa, yine siyah beyaz çekilmiş, ucuza mal olmuş ama kaliteli bir film kimbilir nasıl bir gişe yapardı. Nitekim tahmininde yanılmadı ve 1 milyon doların altında bir maliyetle tamamlanan film tam 40 milyon dolar hasılat yaptı.
Meşhur banyo sahnesinin çekimi tam 7 gün sürmüştür.
Ayrıca filmin birçok yerindeki suratın yarısının aydınlatıldığı sahneler, karakterlerdeki iyi ve kötü yanları sergilemek için kullanılır, yanlış bir seçim yapan karakter karanlık tarafa doğru yürür.
 “Norman Bates” karakterinin ismi oluşturulurken baz alınan ölçüt, (Nor)mal + man şeklinde olmuştur.
Serinin ikinci filminin çekilmesi için, gerçek hayatta da 22 yıl beklenmiş ve Anthony Perkins 28 yaşından 50 yaşına gelmiştir.
Bıçaklama yani cinayet sahnelerinde, bir karpuza bıçak saplanılarak ses elde edilmiştir.